News


Barokksolistene

BarokksolisteneWednesday, April 17, 2019 18:15

Takk for at dere heier på oss, Teaterungdom!

"Barokksolistene, bestående av syv musikere, er sømløst med i regien på scenen og gjør en formidabel jobb med å blende inn i forestillingen. Jeg må berømme dem for deres innlevelse og musikalske prestasjon. Deres uttrykk og bevegelse understreker følelsen i melodiene ytterligere. Barokkmusikk er slettes ikke så verst, servert på denne måten!"

"Barokksolistene er helt klart kveldens høydepunkt, og de medvirker i flere forestillinger på Operaen, så de kan du jo gjerne få med deg!"

Barokksolistene

BarokksolisteneTuesday, April 16, 2019 7:30

We are delighted to be a part of this festival!

Barokksolistene

BarokksolisteneMonday, April 15, 2019 15:42

Noe av det mest spennende med produksjonen "Barokk bevegelse" har vært samarbeidet med koreograf Cina Espejords "How did I get where" som nå høster strålende kritikker.

For å kunne lage musikk som kunne uttrykke demens og være like fragmentert, vakker og uhåndgripelig som koreografien, måtte vi utvikle et nytt instrument som har fått navnet #MultiTonar. De første eksperimentene med denne patchen, som er utviklet i samarbeid mellom Bjarte Eike, Jon Balke og Dag Henning Kalvøy, utgjorde noe av grunnlaget for Cinas første skisser, og koreografien og MultiTonar fikk utvikle seg videre sammen.

Koreografien tok form i samarbeid med danserne med kostymer man kan dra i og glippe, og MultiTonar ble til et surround-lyd verktøy som mottar et lydsignal, for eksempel fra en fiolin, transformerer dette på ulike vis, og sprer det til et flerkanals lydsystem. Publikum opplever på denne måten å være omgitt av en uendelighet av variasjoner av lyden, som kan være transponert opp eller ned, klipt opp i bittesmå biter eller fremstå som skyer av lyd-korn. Den delvis randomiserte lyden og improviserte formen betyr at dansere og musikere må reagere på hverandre under forestillingen, og dette gjør det hele svært organisk.

Som Aftenpostens Maren Ørstavik skrev i sin anmeldelse fins det ting som ikke kan uttrykkes med ord. - Heri ligger en av kunstens eksistensberettigelser!

Når det gjelder demens er dette kanskje enda mer presserende, og for oss har dette vært, og forblir, en fortrolig og ordløs samtale mellom dans, musikk og publikum.

(Ps. Dere vil få høre med av MultiTonar, for Bjarte og Jon har nå et nytt duoprosjekt som er blitt døpt #EiBa.)

#cinaespejord #baroquetoday

Barokksolistene

Den Norske Opera & Ballett

Kan dans si noe meningsfullt om et vanskelig tema? Cina Espejord tar for seg demens i sin koreografi How did I get Where... – et av fire spennende verk du får se i forestillingen Barokk bevegelse med Nasjonalballetten og Barokksolistene 6.april–5.mai. https://operaen.no/forestillinger/barokk-bevegelse-ballett/
Barokksolistene

BarokksolisteneSunday, April 14, 2019 6:08

Det er forsatt mulig å få med seg denne fantastiske forestillingen! Bjarte Eike og Barokksolistene står for musikken!

🎫 https://operaen.no/forestillinger/barokk-bevegelse-ballett/

#baroquetoday

Barokksolistene

Den Norske Opera & Ballett

Slik ser våre fire vakre balletter i Barokk bevegelse ut! Ikke rart Aftenpostens anmelder kalte det "Dans som gleder seg over skjønnheten i verden – et passende startskudd for våren"! https://operaen.no/forestillinger/barokk-bevegelse-ballett/
Barokksolistene

BarokksolisteneSaturday, April 13, 2019 9:23

A very sharp analysis of Dido&Aeneas in CriticalDance.

«Then there is the sheer delight of the peripatetic Baroque Soloists under leader Bjarte Eike, as they carry their instruments around the stage to embrace the action.»

"In opera houses across Europe, ballet and opera cohabit, sharing facilities but seldom joining forces on stage in equal partnership. In Oslo, Andreas Heise’s production of Dido and Aeneas broke the mould immersing Scene 2, the smaller stage, in music, song and dance as artists joined forces in exuberant Baroque fashion."

Congratulations to director/choreographer Andreas Heise and to everyone involved!

Shaakir Muhammad Heidi Cecilie Baastad Christensen Désirée Baraula Lydia Hoen Tjore Mikkel Fjeld Skorpen Astrid Nordstad Eira Huse @eirahuse Ingrid Lorentzen Annilese Miskimmon Nasjonalballetten UNG / Norwegian National Ballet 2 #Operakoret

#baroquetoday

Barokksolistene

BarokksolisteneFriday, April 12, 2019 15:00

Fin anmeldelse av "Barokk bevegelse" i Vårt Land! (For abonnenter)

Om musikken i Hough's "Bout of the Imperfect Pearl" skriver anmelderen "Vivaldi får sitt spennende gjensvar i ny elektronisk musikk av jazzmusiker Jon Balke og Barokksolistenes leder Bjarte Eike."

Om musikken i Espejords "How did I get where" står det: "Lydbildet er annerledes, mye av det melodiske er forkastet til fordel for lydeffekter som bobler og rasler, også dette signert Bjarte Eike og Jon Balke. Først mot slutten får Bach komme «til orde», med sin befriende barokke cembalokonsert i f-moll."

#baroquetoday